keyboard_arrow_up

Belastingtips woning 2019

Regelmatig veranderen de regels als het gaat om het kopen van een huis, het afsluiten van een hypotheek of het krijgen van subsidie. We houden u graag op de hoogte van de laatste regels en veranderingen. Daarom volgen hieronder een aantal belastingtips voor als u een woning gaat kopen in 2019.

Maximale hypotheekbedrag hoger

Goed nieuws! In 2019 kunt u meer lenen, ook voor uw woning. De hypotheeknormen veranderen, waardoor het maximale leenbedrag voor vrijwel alle inkomens hoger uitvalt. Dit is vooral te danken aan een gemiddelde loonstijging van 2,9%. Daarnaast kunnen inkomens tot € 28.000 dit jaar zo’n 2 tot 2,6% meer lenen op basis van hun inkomen. Op advies van het Nibud wordt bepaald hoeveel procent van uw inkomen u aan de hypotheek mag besteden. Afgelopen jaar telde het tweede inkomen bij tweeverdieners voor het eerst voor 70% mee bij het berekenen van het maximale hypotheekbedrag. Ook in 2019 blijft dit zo.

Nationale Hypotheek Garantie hoger

Vindt u het een fijn idee om een huis te kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Ook dan heeft u in 2019 geluk, want het bedrag waarvoor u maximaal een huis mag kopen om nog Nationale Hypotheek Garantie op de hypotheek af te kunnen sluiten, stijgt van € 265.000 naar € 290.000. De NHG-grens volgt daarmee de huizenprijzen. Daarnaast mag u maximaal € 17.400 aan energiebesparende maatregelen meefinancieren met de NHG. De kosten voor de NHG gaan iets omlaag naar 0,9% over het leenbedrag.

Meer lenen voor een klimaatneutraal huis
Gaat u een ‘Nulopdemeter-woning’ kopen? Dan mag u op basis van uw inkomen maximaal € 25.000 extra lenen. Voor huizen met een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager (een energieprestatiegarantie van 10 jaar) mag u maximaal € 20.000 extra lenen bovenop de financieringslast. Dat is € 5.000 minder dan afgelopen jaar. Het (gezamenlijke) toetsinkomen moet voor beide extra bedragen € 33.000 of hoger zijn om extra te kunnen lenen.

Maximale hypotheekrenteaftrek lager
De hypotheekrenteaftrek is per 1 januari 2019 verder beperkt van 49,5% naar 49%. De aftrek gaat nog verder versneld omlaag vanaf 2020. In 2023 is het maximale belastingvoordeel (ongeveer) 37,05%.

Lage btw-tarief wordt verhoogd

Konden we lange tijd profiteren van het lage btw-tarief voor klussen aan huis, zoals schilderen en isoleren, vanaf 2019 gaat het percentage omhoog van 6% naar 9%.

Fiscale aftrek bij monument wordt subsidieregeling
Wat betreft belastingtips bij aankoop van een woning in 2019 verandert er veel als het om een monument gaat. In 2019 wordt de fiscale aftrek vervangen door een subsidieregeling.

Er veranderen dus heel wat regels, mogelijkheden en percentages. Omdat iedere situatie uniek is, berekenen wij graag voor u hoeveel u maximaal kunt lenen. Neem vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken bij een vestiging van de Hypotheekadviseur bij u in de buurt.

Vrijblijvend een Afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1947 beoordelingen

Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1947 beoordelingen