keyboard_arrow_up

De NHG in 2019: de regels en voorwaarden

Voor veel mensen klinkt het aantrekkelijk en voor sommige mensen is het zelfs een voorwaarde wanneer ze een huis gaan kopen: een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook als het gaat om de kosten en voorwaarden rondom een NHG-hypotheek verandert er in 2019 heel wat. We zetten alles even overzichtelijk voor u op een rijtje.

Waarom een hypotheek afsluiten met NHG in 2019?

Dat is in het kort gezegd vanwege de zekerheid. Een hypotheek met NHG-garantie geeft u meer zekerheid. Wanneer u bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen, als u bijvoorbeeld uw baan verliest, arbeidsongeschikt raakt of uw partner verliest, biedt de garantie u hulp. En als u uw huis moet verkopen en daarbij achterblijft met een restschuld, wordt deze restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden. Anders wordt er een betalingsregeling met u getroffen. De NHG-garantie biedt hypotheekverstrekkers op hun beurt ook zekerheid. Hierdoor kunnen doelgroepen die anders moeite hebben een hypotheek te krijgen, zoals ouderen en ondernemers, gemakkelijker een hypotheek afsluiten.

Als extraatje krijgt u bij een huis met NHG-garantie bovendien korting op de te betalen rente. Afhankelijk van uw hypotheekvertrekker is dit maximaal 0,6% korting op het rentetarief. Dat betekent een mooie besparing op uw maandlasten. NHG-garantie kan ook worden afgesloten voor de financiering van een verbouwing of voor energiebesparende maatregelen. Ook oversluiten met NHG is mogelijk geworden.

NHG-grens omhoog
Voor het kopen van een woning met NHG-garantie wordt ieder jaar een maximaal aankoopbedrag voor het huis afgesproken. De NHG-grens in 2019 bedraagt € 290.000. Vorig jaar was dat nog € 265.000. Hierdoor komen meer mensen in aanmerking voor NHG-garantie. Neemt u energiebesparende maatregelen, dan is de kostengrens voor een NHG-hypotheek 307.400 euro. U kunt dan dus nog € 17.400 extra meefinancieren met NHG-garantie. Deze stijging is het gevolg van de stijging van de prijzen op de huizenmarkt.

Afsluiten garantie goedkoper
U betaalt voor het afsluiten van NHG-garantie eenmalig een fiscaal aftrekbaar bedrag. Deze zogenaamde borgtochtprovisie was lange tijd 1% van de hypotheeksom. In 2019 daalt de premie naar 0,9%. De premie is eenmalig aftrekbaar van de belasting.

De Hypotheekadviseur kijkt graag met u mee naar de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek met NHG in 2019. Bij al onze vestigingen zijn ze uitstekend op de hoogte van de laatste regels. Een aantal regels blijft in 2019 ongewijzigd. Zo kunt u ook dit jaar maximaal 100% van de waarde van de woning lenen, mag de maximale hypotheek verhoogd worden naar 106% als u energiebesparende maatregelen neemt en telt een tweede inkomen voor 70% mee bij het berekenen van de hoogte van de maximale hypotheek. We vertellen u er graag meer over tijdens een kennismakingsgesprek bij één van onze vestigingen. Maak direct een afspraak!

Vrijblijvend een Afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1946 beoordelingen

Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1946 beoordelingen