keyboard_arrow_up

De NHG in 2020: de regels en voorwaarden

Voor veel mensen klinkt het aantrekkelijk en voor sommige mensen is het zelfs een voorwaarde wanneer ze een huis gaan kopen: een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook als het gaat om de kosten en voorwaarden rondom een NHG-hypotheek verandert er in 2020 heel wat. We zetten alles even overzichtelijk voor u op een rijtje.

Waarom een hypotheek afsluiten met NHG in 2020?

Dat is in het kort gezegd vanwege de zekerheid. Een hypotheek met NHG-garantie geeft u meer zekerheid. Wanneer u bijvoorbeeld door onvoorziene omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen, als u bijvoorbeeld uw baan verliest, arbeidsongeschikt raakt of uw partner verliest, biedt de garantie u hulp. En als u uw huis moet verkopen en daarbij achterblijft met een restschuld, wordt deze restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden. Anders wordt er een betalingsregeling met u getroffen. De NHG-garantie biedt hypotheekverstrekkers op hun beurt ook zekerheid. Hierdoor kunnen doelgroepen die anders moeite hebben een hypotheek te krijgen, zoals ouderen en ondernemers, gemakkelijker een hypotheek afsluiten.

Als extraatje krijgt u bij een huis met NHG-garantie bovendien korting op de te betalen rente. Afhankelijk van uw hypotheekverstrekker is dit maximaal 0,6% korting op het rentetarief. Dat betekent een mooie besparing op uw maandlasten. NHG-garantie kan ook worden afgesloten voor de financiering van een verbouwing of voor energiebesparende maatregelen. Ook oversluiten met NHG is mogelijk geworden in 2020.

NHG-grens omhoog in 2020

Voor het kopen van een woning met NHG-garantie wordt ieder jaar een maximaal aankoopbedrag voor het huis afgesproken. De NHG-grens in 2020 bedraagt € 310.000. In 2019 was dat nog € 290.000. Hierdoor komen meer mensen in aanmerking voor NHG-garantie. Neemt u energiebesparende maatregelen, dan is de kostengrens voor een NHG-hypotheek 328.600 euro. U kunt dan dus nog € 18.600 extra meefinancieren met NHG-garantie. Deze stijging is het gevolg van de stijging van de prijzen op de huizenmarkt.

U betaalt voor het afsluiten van NHG-garantie eenmalig een fiscaal aftrekbaar bedrag. Deze zogenaamde borgtochtprovisie was lange tijd 1% van de hypotheeksom. In 2019 daalde de premie naar 0,9%. In 2020 daalt deze premie verder naar 0,7%. De premie is eenmalig aftrekbaar van de belasting. De premieverlaging kan omdat er steeds minder woningen ‘onder water’ staan bij de verkoop.

Uw mogelijkheden voor NHG in 2020

De Hypotheekadviseur kijkt graag met u mee naar de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek met NHG in 2020. Bij al onze vestigingen zijn ze uitstekend op de hoogte van de laatste regels. Een aantal regels blijft in 2020 ongewijzigd. Zo kunt u ook dit jaar maximaal 100% van de waarde van de woning lenen en mag de maximale hypotheek verhoogd worden naar 106% als u energiebesparende maatregelen neemt. Wat echter in 2020 verandert is dat een tweede inkomen voor 80% meetelt bij het berekenen van de hoogte van de maximale hypotheek. In 2019 was dat nog 70%! We vertellen u er graag meer over tijdens een kennismakingsgesprek bij één van de vestigingen van de hypotheekadviseur. Maak direct een afspraak!

Vrijblijvend een Afspraak maken

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.7

Op basis van 2061 beoordelingen

Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.7

Op basis van 2061 beoordelingen