keyboard_arrow_up

Huizenmarkt 2019: verwachtingen

Niets is zo veranderlijk als het weer wordt wel eens gezegd, maar voor de huizenmarkt geldt dat eigenlijk net zo. Waar we eerst nog in een crisis zaten, gaan de huizen nu weer als warme broodjes, en met regelmaat zelfs boven de vraagprijs, over de toonbank. Als hypotheekadviseur vertel ik je graag iets meer over mijn verwachtingen voor 2019.

Een stukje achtergrond

De lage hypotheekrente waar we al een hele tijd van kunnen profiteren, heeft er langzaamaan voor gezorgd dat de huizenmarkt weer in de lift zit. Dat de prijzen zo explosief konden stijgen – in het tweede kwartaal van 2018 steeg de huizenprijs gemiddeld met 10,4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar – komt doordat de vraag naar nieuwbouw groter is dan het aanbod omdat er in de crisis te weinig gebouwd werd, doordat de vraag naar huurhuizen hoger is dan het aanbod en doordat het na de crisis weer voor meer mensen mogelijk is om te gaan verhuizen. Ondanks dat daalt het aantal verkochte woningen voor het vierde kwartaal op een rij, aldus de NVM.

Wat verwacht ik voor de huizenmarkt in 2019?

De verwachting is dat de hypotheekrente in 2019 misschien iets oploopt maar nog steeds historisch laag blijft, waardoor het aantrekkelijk blijft om nu te kopen. Een snelle groei van het huizenaanbod is niet te verwachten, terwijl de vraag wel blijft. Dat vraagt om een andere aanpak op de huizenmarkt bij het zoeken naar een koopwoning in 2019. De huurprijzen zullen naar verwachting nog verder stijgen.

De komende 4 jaar voert het Kabinet Rutte geen verdere verlaging van de hypotheeknormen door, waardoor maar maximaal 100% van de waarde van een woning geleend kan worden. Starters hebben het moeilijk en zullen daardoor eerder uitwijken naar dorpen en steden waar de huizenprijzen lager liggen, waardoor deze van de aantrekkende huizenmarkt in 2019 profiteren. Dat terwijl doorstromers, waarvan het huis misschien eerst onder water stond, nu met een flinke overwaarde kunnen verkopen. Met deze winst wordt een nieuwe woning gekocht, wat de huizenprijzen nog verder laat stijgen. De helft van de huizenmarkt bestaat in 2019 uit doorstromers.

Als hypotheekadviseur adviseer ik u graag, bijvoorbeeld over uw mogelijkheden en tactieken op de markt, zoals kopen zonder voorbehoud van financiering. Maak direct een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek!

Martijn van Dam, Hypotheekadviseur Apeldoorn

Vrijblijvend een Afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Op basis van 2061 beoordelingen

  Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

  Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

   Waarom een afspraak maken?

   1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
   2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
   3. Snel duidelijkheid over uw situatie

   Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


   9.7

   Op basis van 2061 beoordelingen