keyboard_arrow_up

Hypotheekregels 2019 /2020

Met enige regelmaat verandert er iets aan de hypotheekregels in Nederland. Wanneer u het plan heeft uw droomhuis te gaan kopen, doet u er dan ook verstandig aan u allereerst in de hypotheekregels van 2019/2020 te verdiepen. Wij helpen u graag op weg.

Maximale hypotheek verlaagd

Op 1 januari 2018 veranderden er een aantal hypotheekregels. Een belangrijke verandering was dat de hoogte van de hypotheek tegenwoordig niet hoger mag zijn dan de marktwaarde van de woning. De maximale hypotheek die u kunt krijgen in 2019 en 2020 wordt onder andere berekend op basis van de woningwaarde. In 2017 kon u nog maximaal 101% van de woningwaarde lenen. In 2018 daalde dit naar 100% en ook in 2019 is het 100%. Oftewel: uw hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan de woningwaarde. Dit betekent dat u bijkomende kosten niet meer mee kunt financieren.

Extra hypotheek door energiebesparende maatregelen

Moet de woning die u op het oog heeft bijvoorbeeld nog verbouwd worden, dan zal de verbouwing van eigen geld betaald moeten worden, evenals de extra kosten die komen kijken bij het kopen van een woning. Er is één uitzondering hierop. Als u meer dan €33.000 per jaar verdient, bruto, mag u maximaal 6% van de woningwaarde met uw hypotheek meefinancieren om te gebruiken voor energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp, zonneboiler of vloerisolatie. Hierbij geldt een maximum van €9.000. Als u uw huis energieneutraal wil maken (nul-op-de-meter woning) mag u maximaal €25.000 extra lenen.

Energiebesparende maatregelen 2019/2020

Een koper van een huis met een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager, mag vanaf 2019 nog maar 15.000 euro bovenop de gebruikelijke maximale financieringslast lenen. Dat is 10.000 euro minder dan voorheen het geval was. Het ministerie van Financiën heeft deze wijziging doorgevoerd in de ‘Tijdelijke regeling hypothecair krediet 2019’. Deze verlaging geldt overigens niet voor Nulopdemeter-woningen.

Uw hypotheekverstrekker zal controleren of u ook daadwerkelijk het volledige extra hypotheekbedrag aan energiebesparende maatregelen besteedt. Daarvoor zult u aankoopnota’s moeten kunnen laten zien. De Hypotheekadviseur vertelt u graag onder welke voorwaarden u 106% van de waarde van de woning als hypotheek kunt nemen.

Regels versoepeld voor tweeverdieners

Sinds 2017 zijn de regels voor een hypotheek soepeler geworden voor tweeverdieners. Zij kunnen een hogere hypotheek krijgen met hetzelfde salaris, omdat het 2e inkomen tot 70% meetelt bij het bepalen van de hoogte van de maximale hypotheek. Voorheen was dat 60% van het laagste inkomen.

NHG in 2019 is € 290.000,-

De NHG-kostengrens is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Wilt u uw huis kopen met NHG-garantie? Tot 1 januari 2020 is €290.000 de NHG-grens. Wanneer u energiebesparende maatregelen neemt, is de grens €307.400, mits u het extra bedrag volledig aan de energiebesparende maatregelen besteedt.

Hypotheekrenteaftrek 2019

Een andere verandering is dat de hypotheek, als u deze voor het eerst afsluit of verhoogt, annuïtair afgelost moet worden binnen 360 maanden om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is de hypotheekrenteaftrek per 1 januari 2019 verder beperkt van 49,5% naar 49%. De aftrek gaat nog verder versneld omlaag vanaf 2020.

Restschuld 2019

Verkoopt u uw huis dit jaar met verlies? Dan heeft u geen recht meer op aftrek van de rente als u een restschuld houdt. Houd dus rekening met deze regels voor 2019/2020!

Wat niet veranderd is, is dat de hoogte van de hypotheek die u maximaal kunt lenen nog steeds voornamelijk afhankelijk is van uw inkomen. Uw adviseur van de Hypotheekadviseur berekent graag voor u wat u maximaal kunt lenen in 2019. We vergelijken de maandlasten bij verschillende hypotheekverstrekkers en komen zo tot een advies op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een afspraak bij een vestiging bij u in de buurt.

 

Vrijblijvend een Afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1947 beoordelingen

Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1947 beoordelingen