keyboard_arrow_up

NHG – Nationale Hypotheek Garantie 2019

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, of simpeler gezegd, een NHG-hypotheek, zorgt voor een lagere hypotheekrente. Nationale Hypotheek Garantie geeft jou én jouw bank meer zekerheid. Door die zekerheid is je hypotheekrente lager. Hoe dat zit in 2019? We leggen het aan je uit.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Met een NHG-hypotheek kom je financieel niet in de problemen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen staat namelijk borg voor je. NHG is dus een soort verzekering. Dat is prettig voor jezelf, maar ook voor de bank. Die weet dat zijn ‘klant’ sowieso z’n lening terug gaat betalen.

NHG-hypotheek berekenen

Wil je een NHG hypotheek berekenen, dan zie je dat je goedkoper uit bent dan bij een hypotheek zonder NHG. Dat komt door de zekerheid die de Nationale Hypotheek Garantie jou en de bank geeft. Bij vrijwel alle banken krijg je korting op een NHG-hypotheek.

Hoe werkt Nationale Hypotheek Garantie in 2019?

 1. Wanneer je een hypotheek sluit met Nationale Hypotheek Garantie, betaal je een vast percentage van het totale hypotheekbedrag (0,9% in 2019) aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Dit bedrag betaal je bovenop de koopsom. De kosten voor NHG kun je meefinancieren met je hypotheek en zijn volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 2. De Stichting stopt alle bijdragen in een fonds.
 3. Het kan gebeuren dat je onverhoopt in financiële problemen komt. Door een scheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
 4. Daardoor kun je op termijn je hypotheek niet meer betalen. Je moet uiteindelijk zelfs je huis verkopen.
 5. De verkoop van je huis kan echter te weinig opleveren om je volledige hypotheek te kunnen aflossen. Er blijft dan een restschuld hypotheek over.
 6. Kun je deze restschuld niet betalen, bijvoorbeeld omdat je onvoldoende spaargeld hebt, dan neemt NHG de restschuld van je over.
 7. De restschuld hypotheek wordt betaald uit het fonds waaraan je zelf aanvankelijk een gedeelte hebt bijgedragen.


Wat is NHG niet?

Een gekke vraag, wat is NHG niet? Nee. Veel mensen denken dat Nationale Hypotheek Garantie jou al uit de brand helpt wanneer jij je maandlasten hypotheek niet meer kunt betalen. Dat is niet zo. Pas in uiterste nood, bij gedwongen verkoop van jouw huis en daarbij het risico op een permanente schuld, biedt NHG uitkomst.

NHG altijd zinvol?

Is het altijd zinvol om te kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Vaak wel, maar niet altijd. Soms is een NHG-hypotheek niet mogelijk omdat je hypotheekbedrag te hoog is. Of de korting op de hypotheekrente weegt niet op tegen de kosten die je moet betalen.

Hoogte NHG-Hypotheek in 2019

In 2019 kan je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie sluiten voor een hypotheekbedrag tot €290.000. Heb je koopplannen en wil je weten welke hypotheek het best aansluit bij jouw situatie en wensen? Neem dan contact op met de vestiging bij jou in de buurt en we helpen je graag verder.

Vrijblijvend een Afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

 1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
 2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
 3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1929 beoordelingen

Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

 1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
 2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
 3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1929 beoordelingen