keyboard_arrow_up

NHG – Nationale Hypotheek Garantie 2020

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, of simpeler gezegd, een NHG-hypotheek, zorgt voor een lagere hypotheekrente. Nationale Hypotheek Garantie geeft u én uw bank meer zekerheid. Door die zekerheid is uw hypotheekrente lager. Hoe dat zit in 2020? We leggen het aan u uit.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Met een NHG-hypotheek komt u financieel niet in de problemen. Het Waarborgfonds Eigen Woningen staat namelijk borg voor u. NHG is dus een soort verzekering. Dat is prettig voor uzelf, maar ook voor de bank. Die weet dat zijn ‘klant’ sowieso z’n lening terug gaat betalen.

NHG-hypotheek berekenen

Wilt u een NHG-hypotheek berekenen, dan ziet u dat u goedkoper uit bent dan bij een hypotheek zonder NHG. Dat komt door de zekerheid die de Nationale Hypotheek Garantie u en de bank geeft. Bij vrijwel alle banken krijgt u korting op een NHG-hypotheek.

Hoe werkt Nationale Hypotheek Garantie in 2020?

 1. Wanneer u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie, betaalt u een vast percentage van het totale hypotheekbedrag aan de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Dit bedrag betaalt u bovenop de koopsom. De kosten voor NHG kunt u meefinancieren met uw hypotheek en zijn volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 2. De Stichting stopt alle bijdragen in een fonds.
 3. Het kan gebeuren dat u onverhoopt in financiële problemen komt. Door een scheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
 4. Daardoor kunt u op termijn uw hypotheek niet meer betalen. U moet uiteindelijk zelfs uw huis verkopen.
 5. De verkoop van uw huis kan echter te weinig opleveren om uw volledige hypotheek te kunnen aflossen. Er blijft dan een restschuld hypotheek over.
 6. Kunt u deze restschuld niet betalen, bijvoorbeeld omdat u onvoldoende spaargeld hebt, dan neemt NHG de restschuld van u over.
 7. De restschuld hypotheek wordt betaald uit het fonds waaraan u zelf aanvankelijk een gedeelte hebt bijgedragen.

Wat is NHG niet?

Een gekke vraag, wat is NHG niet? Nee. Veel mensen denken dat Nationale Hypotheek Garantie u al uit de brand helpt wanneer u uw maandlasten hypotheek niet meer kunt betalen. Dat is niet zo. Pas in uiterste nood, bij de gedwongen verkoop van uw huis en daarbij het risico op een permanente schuld, biedt NHG uitkomst.

NHG altijd zinvol?

Is het altijd zinvol om te kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Vaak wel, maar niet altijd. Soms is een NHG-hypotheek niet mogelijk omdat uw hypotheekbedrag te hoog is. Of de korting op de hypotheekrente weegt niet op tegen de kosten die u moet betalen.

Hoogte NHG-hypotheek in 2020

In 2020 kunt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten voor een hypotheekbedrag tot €310.000. Heeft u koopplannen en wilt u weten welke hypotheek het best aansluit bij uw situatie en wensen? Neem dan contact op met de vestiging bij u in de buurt en we helpen u graag verder.

Vrijblijvend een Afspraak maken

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

 1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
 2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
 3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.7

Op basis van 2061 beoordelingen

Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

 1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
 2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
 3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.7

Op basis van 2061 beoordelingen