Gegevens wissen uit het geheugen van Google

Onjuiste informatie over u op internet, het blijft u tot in lengte van dagen achtervolgen. U loopt hierdoor misschien wel dé baan van uw leven mis. Maar iedereen heeft het ‘recht om vergeten te worden’ (op internet). Hoe pakt u dat aan?

U ziet een interessante vacature die u op het lijf is geschreven. Met uw profiel, uw kennis en ervaring lijkt niets een nieuwe carrière in de weg te staan. Totdat de potentiële werkgever op sociale media tegen bepaalde informatie aanloopt. In dit geval zou u onjuiste en privacygevoelige informatie het liefst uit uw geheugen en dat van internet willen wissen.

Vervelende zaken

Woont u in de Europese Unie dan heeft u het zogeheten vergeetrecht. Zoek op Google maar eens op uw naam. De zoekresultaten zullen u verbazen. Veel mensen willen onjuiste of vervelende misstappen uit hun ‘vorige leven’ van internet verwijderen.

De Wet Bescherming Persoonsgegevens bepaalt dat u het recht heeft om ‘vergeten te worden’. Dit houdt in dat u gegevens die onjuist zijn of achterhaald van internet mag laten verwijderen.

Hoe werkt een vergeetverzoek?

Wilt u een vergeetverzoek indienen? Download dan een speciaal formulier op de site van Google. Hierop geeft u de informatie aan die u wilt laten verwijderen en waarom. Wijst Google uw verzoek toe, dan verdwijnt niet de informatie maar de link(s) naar deze informatie. Op die manier worden uw gegevens onvindbaar voor anderen.

Vergeet niet een kopie van uw paspoort mee te sturen bij uw verzoek, want Google moet wel kunnen vaststellen wie u bent. Binnen vier weken krijgt u antwoord van de zoekmachine met een motivatie waarom uw gegevens wel of niet worden verwijderd.

Op de site is Google verplicht om aan te geven hoeveel vergeetverzoeken er zijn ingewilligd. Dit gebeurt in een transparantierapport. Iets minder dan de helft (43 procent) van de vergeetverzoeken wordt toegewezen.

Wilt u het Transparantierapport zien, klik dan hier.

Afspraak Maken