Roamingkosten van de baan

Deze zomer kunt u voor het eerst in het buitenland internetten en bellen zonder extra kosten. Die extra kosten worden normaal gezien door uw provider doorberekend aan u maar dat mag van Brussel niet meer. Volgens de nieuwe Europese wet moet uw provider het voor 15 juni 2017 hebben geregeld; dit betekent dat u vanaf dat moment niet langer betaalt voor roamingkosten in de Europese Unie.

Wat betekent dit voor u

De kosten voor bellen, sms’en en internetten worden in de EU-landen gelijkgesteld aan het eigen land. Belgische klanten betalen in andere EU landen dus de kosten die zij in België gewend zijn, Duitsers de kosten die zij in Duitsland gewend zijn, enzovoorts. Dit betekent dat u uw eigen bundel die u ook in Nederland gebruikt, in de Europese Unie kunt gebruiken zonder extra kosten.

Voorheen was het zo dat providers met buitenlandbundels extra inkomsten wisten te genereren. Bovenop de abonnementskosten kwamen ook nog eens bijkomende kosten voor bellen en gebeld worden in het buitenland. Die kosten zijn nu van de baan.

Als consument hoeft u niets te doen: uw provider past de regels automatisch toe. U wordt hier van tevoren over ingelicht.

Let op

Overigens is er een aantal landen waar de nieuwe regels niet gelden: de landen die niet binnen de EU Unie vallen (Zwitserland bijvoorbeeld). Ook op andere continenten gelden de oude regels. Dat betekent dat roamingtarieven en extra geld worden berekend als u daar belt of wordt gebeld. En u ontvangt, als u de grens overgaat, nog steeds een sms’je met de geldende telecomtarieven van het desbetreffende land waar u verblijft.

Lees hier het volledige artikel voor meer informatie over deze nieuwe Europese wet.

Afspraak Maken