keyboard_arrow_up

5 Bespaartips voor het eind van 2017

In Den Haag wordt hard geroepen dat de portemonnee van de consument flink dikker wordt. Dat valt echter reuze mee, rekende budgetvoorlichter Nibud uit. Gemiddeld komt het neer op een paar euro extra per maand. De Hypotheekadviseur heeft 5 tips voor u waarmee u wel wat extra’s overhoudt.

 1. Maak nu nog gebruik van de restschuldregeling

  Vanaf 1 januari stopt de renteaftrek van de restschuldfinanciering. In 2012 werd de zogenoemde fiscale restschuldregeling bedacht: wie zijn huis verkocht en met een schuld achterbleef, kon een extra lening afsluiten bij de bank. De rente op deze lening is 15 jaar aftrekbaar.

  De regeling was een crisismaatregel waarmee de overheid de doorstroom op de woningmarkt wilde stimuleren en geldt voor restschulden die zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017. Staat uw huis onder water en verkoopt u dat nog voor 31 december aanstaande, dan kun u de rente van uw restschuld 15 jaar aftrekken.

 1. Betaal uw hypotheekrente vooruit

  Kijk dan eens naar uw hypotheekrente. Deze mag u bij diverse hypotheekverstrekkers een half jaar vooruit betalen. Het voordeel is dat uw belastbare vermogen kleiner is op 1 januari 2018: de peildatum voor de Belastingdienst waarop uw vermogen wordt vastgesteld waarover je belasting moet betalen. Een lager vermogen houdt in dat je minder vermogenstaks betaalt.

  Daarnaast kunt u de rente in 2017 nog aftrekken tegen 50% in plaats van 49,5%. De renteaftrek gaat jaarlijks met een half procentpunt omlaag, naar 38% in 2042.

 1. Schenken

  Wilt u uw vermogen verminderen om zo weinig mogelijk vermogensbelasting te betalen, denk dan aan schenken. Doe dit wel belastingvrij: de algemene vrijstelling bedraagt €2.129. Deze vrijstelling geldt voor iedereen. Dus ook voor de kleinkinderen die van hun grootouders een schenking krijgen.

  U mag in 2017 van meerdere personen €2.129 belastingvrij ontvangen. En de schenker mag aan meerdere personen €2.129 belastingvrij schenken.

  Voor ouders die willen schenken aan hun (pleeg)kind(eren) geldt een hoger bedrag: zij mogen € 5.320 belastingvrij schenken. Kinderen en pleegkinderen mogen – ongeacht hun leeftijd – elk jaar een bedrag belastingvrij ontvangen van hun ouders. Het bedrag geldt per kind. De vrijstelling geldt per schenker en per ontvanger. Partners beschouwt de Belastingdienst als één schenker of als één ontvanger.

  Er gelden ook nog diverse andere vrijstellingen. Op de site van de Belastingdienst is hierover meer informatie te vinden.

 1. Btw omhoog

  Eén van de meest merkbare veranderingen met belastingen is de verhoging van de btw op producten die voor de gezondheid zijn maar niet als echt geneesmiddel gelden. Het gaat dan om producten als tandpasta, zalfjes tegen acne, drankjes tegen verkoudheid, of zonnebrandcrème. Deze producten vallen nu nog onder het lage btw-tarief van 6% maar gaan naar 21%. Wie voor het einde van het jaar nog veel van deze producten koopt, bespaart dus flink. Simpel voorbeeld: een spuitbus anti-insectenspray gaat van 10 euro naar 11,41 euro.

  Jet bij het kopen van veel producten wél goed op de houdbaarheid. Sommige producten verliezen op de lange duur een deel van hun werking. Zo is heel oude zonnebrand-spray iets minder werkzaam dan nieuwe spray.

 1. Inkeerregeling zwartspaarders

  De roemruchte inkeerregeling voor zwart geld wordt afgeschaft. Deze regeling is van belang voor mensen die spaargeld hebben maar dat verzwijgen voor de Nederlandse fiscus, bijvoorbeeld via een rekening op een buitenlandse bank.

  In de afgelopen jaren was de fiscus mild voor mensen die deze vermogens op eigen initiatief meldden. De overheid vindt deze houding niet langer meer nodig. Enerzijds omdat al lange tijd is gegeven om op eigen initiatief zwart geld op te geven en anderzijds omdat bijna nergens meer ter wereld het bankgeheim bestaat dus de Nederlandse belastingdienst komt toch wel achter zwart geld.

  Tot nu toe krijgen mensen die verzwegen vermogen binnen twee jaar alsnog aangeven geen boete. Vanaf 1 januari is de Belastingdienst véél strenger: Heeft u opzettelijk vermogen verzwegen, maar geeft u dit alsnog aan bij de fiscus? Dan krijgt u vanaf 1 januari een boete die kan oplopen tot 120% van de verschuldigde vermogenstaks. U komt pas écht in de problemen als de Belastingdienst uw verzwegen vermogen vindt: de boete is dan 300%.

Vrijblijvend een Afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Op basis van 2061 beoordelingen

  Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

  Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

   Waarom een afspraak maken?

   1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
   2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
   3. Snel duidelijkheid over uw situatie

   Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


   9.7

   Op basis van 2061 beoordelingen

   Gratis offerte voor
   hypotheekadvies aanvragen

   1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
   2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
   3. Snel duidelijkheid over uw situatie


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.