Bij meer dan 1,5 miljoen huishoudens staat volgens het CBS hun hypotheek ‘onder water’. Dit houdt in dat uw hypotheek hoger is dan de waarde van uw huis. Het verschil heet restschuld. Die schuld loopt u op bij de verkoop van uw huis of als de hypotheek de einddatum heeft bereikt. Moet u daar direct van in paniek raken? Nee, maar het is raadzaam om naar de mogelijkheden te kijken om eventuele problemen te voorkomen.
Voorkom problemen
Wat kunt u doen om uw restschuld te financieren als u bijvoorbeeld uw woning wilt verkopen?
- – Gebruik uw spaargeld om uw hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen.
- – Heeft u een hypotheek met NHG? In bepaalde gevallen (o.a. bij werkloosheid en scheiding) komt u in aanmerking voor (gedeeltelijke) kwijtschelding van uw schuld.
- – Heeft u een hypotheek zonder NHG? Kijk dan of u de hypotheek kunt omzetten naar een hypotheek met NHG. De NHG-grens is een hypotheek van 265.000 euro (inclusief alle kosten).
- – U kunt de restschuld ook meefinancieren in een eventuele nieuwe hypotheek. De rente over de financiering hiervan is tot maximaal 15 jaar voor de inkomstenbelasting aftrekbaar.
- – Sluit een persoonlijke lening waarmee u uw restschuld kunt aflossen of verkleinen. U kunt dit afsluiten bij een kredietverstrekker. Het rentepercentage voor een persoonlijke lening is hoger, maar wellicht is het een optie om het bedrag bij uw ouders te lenen.
- – Uw ouders mogen u een of meerdere schenkingen doen. Tot het einde van dit jaar mag u nog belastingvrij €100.000 ontvangen. U kunt het geld o.a. gebruiken voor de aflossing op uw hypotheek. Maar ook na 1 januari zijn er nog mogelijkheden om te schenken.
- – Tref een betalingsregeling met uw hypotheekvertrekker.
Wilt u meer weten over de financiering van een restschuld, of weten wat in uw persoonlijke situatie de beste oplossing is? Neem dan contact met ons op.