keyboard_arrow_up

Pech op vakantie? Houd hier rekening mee

Een auto die na een jaar vol korte ritjes van huis naar werk en weer terug ineens 1500 kilometer in de bloedhitte door de Franse bergen moet volbrengen, niet zelden een caravan achter zich aan slepend – zo’n auto wil er nog wel eens de brui aan geven. Waar moet u rekening mee houden als u ’in the middle of nowhere’ stil komt te staan?

Afgelopen week kreeg de ANWB Alarmcentrale 48% meer telefoontjes van gestrande Nederlanders dan in de week ervoor. De zomerdrukte is, kortom, begonnen, met Frankrijk als koploper. De redactie van DFT Geld geeft zeven tips voor als u even niet meer onderweg bent.

Verzekering

Deze tip geldt voor wie nog niet op vakantie is: controleer uw verzekering. Dubbel verzekerd zijn is onhandig, maar niet verzekerd zijn is ronduit vervelend. Uw verplichte autoverzekering kán helpen, maar vaak is de dekking zeer beperkt. Snel ANWB-lid worden, zoals wanneer u in eigen land met pech komt te staan en de hulp van de Wegenwacht inroept, is over de grens helaas niet mogelijk. Als u een verzekering afsluit, doe dat dan vóór u de snelweg op draait.

Wegslepen (I)

De meeste Europese landen hebben een Wegenwacht vergelijkbaar met die van Nederland: de ADAC in Duitsland, de AA in Groot-Brittannië, de ACI in Italië, enzovoorts. Ons favoriete vakantieland, Frankrijk, is daarop de grote uitzondering. Zo slecht is het gesteld met de sleutelhulp in la douce France, dat de ANWB in de zomer eigen Wegenwachters in de toeristische gebieden stationeert.

Zitten die niet bij u in de buurt, dan wordt uw auto vrijwel zeker weggesleept. Oók voor futiliteiten als een gesprongen zekering of diesel in een benzinetank. In een garage wordt de zaak dan verder bekeken.

Wegslepen (II)

In de berm van Franse autoroutes staan oranje praatpalen, maar ook die bezorgen u geen monteur maar een sleepdienst. Staat u stil op de snelweg of op een rustplaats naast de snelweg, dan mag u bij gebrek aan een praatpaal trouwens ook 112 bellen. Organisaties als de ANWB mogen geen hulp regelen. Een snelwegdépanneur, gestuurd door de politie, komt uw auto en alles wat erachter hangt dan wegslepen. Ook in Duitsland is sleutelen op de vluchtstrook trouwens verboden en wordt uw auto weggesleept.

De rekening daarvoor krijgt u direct gepresenteerd, en moet u van uw verzekeraar mogelijk voorschieten. In Frankrijk gelden standaardtarieven van €123,56 inclusief btw overdag, tussen zes uur ’s avonds en acht uur de volgende ochtend kost het €185,34. Het wegslepen van caravans, campers en dergelijke is een paar tientjes duurder. Betaal niet zomaar meer dan die bedragen, en raadpleeg de alarmcentrale bij twijfel.

Betalen

Verzekerd of niet, als u onderweg pech heeft of schade rijdt, zult u vroeg of laat de portemonnee moeten trekken. Een snelwegsleper krijgt zijn geld in veel gevallen van u, en u moet dat dan weer bij uw verzekeraar declareren. Een reparatie kost vanzelfsprekend geld, en flink ook: het uurtarief van garages kan hoger liggen dan in Nederland, en lang niet in alle landen (lees: niet in Frankrijk) wordt gewerkt met gereviseerde onderdelen.

Ook kan het zijn dat u na een klapband niet één, maar twee of vier nieuwe banden moet aanschaffen. Dat zijn wettelijke bepalingen, een garagist kan in de problemen komen als hij zich er niet aan houdt. Ga er daarom ook niet over in discussie.

En zorg dus voor voldoende budget om niet uw hele vakantiebegroting aan autopech te laten opgaan. Het feit dat u een nieuw onderdeel moet kopen en uw eigen garagist een gereviseerd exemplaar kan monteren is zelden een reden om uw auto voor reparatie terug naar Nederland te brengen.

Creditcard

Wat u mogelijk ook zelf moet betalen: de borg voor een huurauto als u uw eigen heilige koe een tijdje bij de garage moet laten. Dan is een creditcard toch werkelijk onontbeerlijk. De meeste Nederlanders hebben er een, en als u er nog geen heeft is het geen overbodige luxe om er alsnog een aan te vragen. Neem ook de telefoonnummers van de creditcardmaatschappij mee voor het geval u onverhoopt de kaartlimiet moet laten ophogen.

Declareren

Een reparatie kunt u niet bij uw verzekeraar declareren, maar heel veel andere dingen wel. Waarschijnlijk is het in de hectiek en stress die met een kapotte auto of ander vakantie-ongemak gepaard gaan niet meteen helder wat u bij welke instantie kunt declareren (vergeet de reispolis niet!). Bewaar daarom alle bonnetjes en facturen, en kijk thuis nog eens goed naar alle polisvoorwaarden. Kunt u die taxi of extra hotelovernachting misschien toch nog terugkrijgen. En niets is zo frustrerend als erachter komen dat u ergens recht op had en dan geen bonnetje meer kunnen vinden.

Help uzelf

Alarmcentrales hebben het druk in de zomer, zeker tegen het eind van de vakantie als veel mensen de dag voor ze terug naar school of werk moeten ineens met een rokende motor komen te staan. Als u de taal van het land waar u staat een beetje machtig bent, kunt u misschien heel veel zelf voor elkaar krijgen. Dan betaalt u wel veel vooruit, maar als u geen fors grotere huurauto regelt of een kamer in een vijfsterrenhotel reserveert terwijl u eigenlijk zou kamperen, is de verzekeraar doorgaans wel akkoord.

Wijze les daarbij: blijf wel altijd overleggen met de alarmcentrale. U zou niet de eerste zijn die op eigen houtje terug naar Nederland gaat, en daar een telefoontje krijgt dat u de gerepareerde auto halverwege Frankrijk kunt ophalen.

Bron: telegraaf.nl

Vrijblijvend een Afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Op basis van 2061 beoordelingen

  Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

  Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

   Waarom een afspraak maken?

   1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
   2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
   3. Snel duidelijkheid over uw situatie

   Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


   9.7

   Op basis van 2061 beoordelingen

   Gratis offerte voor
   hypotheekadvies aanvragen

   1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
   2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
   3. Snel duidelijkheid over uw situatie


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.