keyboard_arrow_up

Hypotheekrente 2018/2019? De verwachtingen

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2018 en 2019? De actuele hypotheekrente is één van de meest onvoorspelbare factoren op de huizenmarkt. Dat de hypotheekrente vandaag de dag laag is, wil niet zeggen dat hij dat over een paar maanden ook nog is. Iets zeggen over de hypotheekrente in 2019 lijkt al helemaal onmogelijk. Toch vertellen we u hieronder graag iets over onze voorspelling voor 2018 / 2019.

De maatregelen van de Europese Centrale Bank

Door de eurocrisis, die een lage economische groei als gevolg had, besloot de Europese Centrale Bank (ECB) crisismaatregelen te nemen om de bestedingen in de Eurozone te stimuleren. Het afsluiten van een hypotheek werd aantrekkelijk gemaakt en sparen werd onaantrekkelijk gemaakt door de lage spaarrente. De afgelopen jaren daalde de hypotheekrente enkele tienden van een procent. Iedere keer weer dachten we dat de bodem van de hypotheekrentestand bereikt was. Toch leek de hypotheekrente lager en lager te kunnen gaan. Wat betekent dit voor de hypotheekrente 2018 en 2019?

Dit jaar is de Europese Centrale Bank echter gestart met het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen die nu voor de lage hypotheekrente zorgen. Omdat de veranderingen niet ineens doorgevoerd zullen gaan worden, zullen wij de veranderingen ook maar langzaam merken. De economie in de Eurozone groeit inmiddels weer gestaag. Beleggers hebben meer vertrouwen in de economische groei, waardoor de kapitaalmarktrente stijgt. Gedurende 2018 en 2019 zal de hypotheekrente nog maar licht gaan stijgen omdat de ECB een snelle rentestijging wil voorkomen. Veel huizenbezitters zien dit dan ook als het moment om hun droomhuis te zoeken.

Wat zagen we gebeuren met de hypotheekrente in 2018?

Begin van dit jaar zagen we de hypotheekrente al licht stijgen, voornamelijk de lange rentevaste periodes, zoals 10 en 20 jaar vast. Toch volgden een aantal hypotheekverstrekkers de kapitaalmarktrente door ook de hypotheekrente daarna weer te verlagen, om hun concurrentie voor te blijven. De verwachting is echter dat vanaf september de stimuleringsmaatregelen van de ECB weer verder afgebouwd gaan worden, waardoor de verwachting is dat de hypotheekrente 2018 / 2019 weer licht gaat stijgen.

Strengere regels

We weten nu al dat de hypotheekrente de komende jaren verder zal gaan stijgen. In het Basel 4 akkoord, dat in 2022 in werking treedt, is namelijk bepaald dat banken een hogere buffer aan moeten houden bij uitstaande leningen. De komende jaren worden gebruikt om naar de nieuwe kapitaaleisen toe te werken. De Vereniging van Banken (NVB) verwacht hierdoor op termijn een rentestijging van 1%. Omdat deze regels niet voor verzekeraars en pensioenfondsen gelden, kunnen zij zich wel als concurrenten met concurrerende rentetarieven opwerpen, vooral bij de wat langere rentevaste perioden.

De verwachting is dus dat de hypotheekrente de komende jaren zal gaan stijgen. Door de nieuwe regels lijkt hier bijna geen ontkomen aan, al blijft het altijd een voorspelling. Dit lijkt dus het juiste moment om uw droomplannen te realiseren. Bent u benieuwd wat er met de huidige rentestand allemaal voor u mogelijk is? De Hypotheekadviseur kijkt graag samen met u naar de mogelijkheden. Maak direct een afspraak.

Vrijblijvend een Afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1837 beoordelingen

Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1837 beoordelingen