keyboard_arrow_up

Belastingregels 2021: de veranderingen

Belastingregels 2021: veranderingen

Voor 2021 veranderen de belastingregels en er komt er een groot aantal wetswijzigingen aan. Door nu al op de hoogte te zijn van de aankomende belastingregels voor particulieren, kunt u er nu al slim op inspelen. De meeste mensen gaan een paar honderd euro minder belasting betalen. Voor de meeste mensen stijgt volgend jaar het belastingvoordeel voor de eigen woning. We hebben de grootste wijzigingen voor u opgesomd en bekeken hoeveel ze u kosten of opleveren.

 1. In 2021 hoeven veel minder mensen belasting te betalen over hun vermogen. De vrijstelling voor de vermogensbelasting gaat in 2021 flink omhoog, van €30.846 naar €50.000. Voor een echtpaar is dat het dubbele, dus €100.000. Maar de tarieven gaan ook omhoog. Voor ‘kleine’ spaarders en beleggers is dat gunstig, voor mensen met meer spaargeld en beleggingen juist niet.
 2. Hypotheekrenteaftrek daalt. De hypotheekrenteaftrek voor mensen met een inkomen boven de €68.507 gaat verder omlaag. Zij kunnen de rente en andere aftrekbare kosten in verband met hun eigen woning nog maar tegen maximaal 43 procent aftrekken. In 2020 was dat nog 46 procent. De Belastingdienst berekent automatisch de juiste aftrek.
 3. Heffingskortingen (extra) omhoog. Het verhogen van de arbeidskorting zat al in de planning. Maar om werken nóg aantrekkelijker te maken gaat de geplande verhoging voor 2022 in 2021 al in. De algemene heffingskorting en de ouderenkorting gaan ook omhoog. Heffingskortingen gaan af van de te betalen belasting.
 4. Minder aftrek giften, alimentatie en restschuld.Giften, alimentatie en restschuld kun je in 2021 maximaal tegen 43 procent aftrekken, ook als je in het hoogste tarief van 49,5 procent belasting betaalt.
 5.  

  Woz-waarde stijgt. De gemiddelde woz-waarde gaat naar verwachting omhoog met 6 tot 8 procent. Met de woz-waarde stijgt ook de grondslag voor de berekening van het eigenwoningforfait en de onroerendezaakbelasting. Meer woonheffingen zijn van de woz-waarde afgeleid, zoals afvalstoffenheffing, rioolbelasting en de watersysteemheffing van het waterschap.

 6.  

  Belasting over afgeloste woning. Wie een eigen woning (bijna) helemaal heeft afgelost, mag nog 90 procent van de bijtelling van het eigenwoningforfait aftrekken. Vóór 2019 mochten huiseigenaren nog het hele eigenwoningforfait aftrekken, zodat ze geen belasting hoefden te betalen over het woongenot in hun
  eigen woning.

 7.  

  Voor de meeste woningen gaat het eigenwoningforfait omlaag naar 0,5 procent (was 0,6 procent). Dat betekent dat je in 2021 0,5 procent van de waarde van je woning bij je inkomen moet tellen. De verlaging geldt voor woningen met een woz-waarde tussen de €75.000 en €1.090.000.

 8.  

  NGH kostengrens omhoog. De nieuwe kostengrens voor hypotheekgarantie wordt €325.000 (was €310.000). De getaxeerde waarde van de woning mag niet boven deze kostengrens liggen. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6 procent hoger, namelijk €344.500. Voor een hypotheek met hypotheekgarantie betaal je een lagere rente. De hypotheekgarantie zelf kost 0,7 procent van het hypotheekbedrag.

 9. Energielabel duurder. Iedere woningeigenaar die zijn huis verkoopt, moet een geldig energielabel kunnen laten zien. Het voorlopige energielabel dat de overheid in 2015 heeft toegekend moet daarvoor worden omgezet in een definitief energielabel. Tot voor kort kostte een definitief label gemiddeld €7,50. In 2021 gaan de kosten omhoog naar €190 gemiddeld. Dat komt doordat een energiedeskundige het label gaat bepalen.
 10.  

  Overdrachtsbelasting verandert in 2021. Kopers van een eigen huis die tussen de 18 en 35 jaar zijn, betalen geen overdrachtsbelasting meer. Zo wordt het voor hen makkelijker om een eerste huis te kopen. Voor andere leeftijdsgroepen die een huis kopen voor eigen gebruik blijft de overdrachtsbelasting 2 procent. Wie een huis koopt als belegging, moet voortaan 8 in plaats van 6 procent overdrachtsbelasting betalen. Dat geldt ook voor ouders die een huis kopen voor een kind.

  De hogere overdrachtsbelasting gaat ook gelden bij de aankoop van een oude fabriek, klooster of schoolgebouw met als doel om er woningen in te maken.

Door al deze veranderingen in de belastingregels in 2021 kan er heel wat voor uw specifieke situatie veranderen. Staat u bijvoorbeeld op het punt om een nieuw huis te kopen? Vraag dan vrijblijvend om advies van een hypotheekadviseur om (weer) op de hoogte te zijn van de meest actuele belastingregels in 2021. Heeft u bijvoorbeeld in 2020 al een adviesgesprek gehad, dan kan het dat er in de huidige situatie wat veranderd is. Met een nieuw adviesgesprek komt u hier achter! Maak direct een afspraak bij een vestiging van de Hypotheekadviseur bij u in de buurt.

Vrijblijvend een Afspraak maken

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

  Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

  Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


  9.7

  Op basis van 2061 beoordelingen

  Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

  Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

   This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

   Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

   Waarom een afspraak maken?

   1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
   2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
   3. Snel duidelijkheid over uw situatie

   Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


   9.7

   Op basis van 2061 beoordelingen

   Gratis offerte voor
   hypotheekadvies aanvragen

   1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
   2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
   3. Snel duidelijkheid over uw situatie


    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.