Het zal u niet ontgaan zijn: de hypotheekrente is momenteel ongekend laag. U zult zich afvragen: waarom betaal ik in 2019 nog die hoge rente, als het ook goedkoper kan? Uw hypotheek oversluiten is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Het kost namelijk behoorlijk wat geld om over te stappen op een hypotheek bij een andere bank. Rentemiddeling kan dan een goed en goedkoper alternatief zijn: u kunt met minder kosten tussentijds overgaan op een lagere rente. Maar hoe werkt het? De Hypotheekadviseur kan u adviseren en helpen om rentemiddeling mogelijk te maken in 2022.
De eerste vragen die u heeft zijn waarschijnlijk: wat is rentemiddeling en hoe werkt rentemiddeling? Concreet betekent rentemiddeling dat uw overeengekomen hypotheekrente wordt gemiddeld met de huidige hypotheekrente in 2022. Op basis hiervan wordt een nieuw rentepercentage berekend. Ook in het geval van rentemiddeling dient u een boete te betalen, al is het grote voordeel wel dat dit bedrag gelijk wordt meegenomen in uw nieuwe hypotheekrente. Dit houdt in dat u de totale kosten kunt uitsmeren, en dus niet direct met geld op de proppen hoeft te komen. Wilt u dus niet per se helemaal oversluiten, regel dan uw nieuwe hypotheek met rentemiddelen.
Het vinden van een hypotheek met een lage rente is één ding, maar een hypotheek oversluiten ligt toch wat gecompliceerder (vooral als uw huis onder water staat). Bovendien komen er extra kosten bij kijken: u betaalt niet alleen een boete omdat u vroegtijdig af wilt van uw huidige hypotheek, maar krijgt ook te maken met oversluitkosten. Dit brengt ons meteen op de volgende vraag: wanneer is rentemiddeling verstandig? Rentemiddeling is vooral gunstig als u uw woonlasten snel wilt verlagen en al het gedoe rond oversluiten wilt vermijden.
Wilt u rentemiddeling aanvragen? Zoek dan eerst goed uit of uw bank in 2019 deze mogelijkheid wel aanbiedt. Lang niet alle geldverstrekkers doen dit, maar het worden er gelukkig wel meer. ING, Centraal Beheer, Obvion, Regiobank, SNS, Westland Utrecht en Woonfonds hypotheken doen het al langer. Daar kwamen recent ook onder andere ABN AMRO, AEGON en Rabobank bij. Banken zijn overigens niet verplicht om rentemiddeling aan te bieden.
In principe kost een rentemiddeling minder dan uw hypotheek op een andere manier oversluiten. Het verschil is dat u bij volledig oversluiten naar een andere bank daadwerkelijk de rente krijgt die op dat moment geldt, terwijl u bij rentemiddeling wel omlaag gaat qua rente, maar niet volledig. Een groot voordeel is dat de boeterente bij rentemiddeling fiscaal aftrekbaar is. Houd wel altijd rekening met eventuele administratiekosten (rond de €250).
Bent u benieuwd wat rentemiddeling in uw geval betekent, en hoeveel u dus vanaf 2022 maandelijks kunt besparen? U kunt uw voordeel laten berekenen door een hypotheekadviseur. Ook voor advies kunt u bij de Hypotheekadviseur terecht.
Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.