keyboard_arrow_up

Restschuld 2018 niet meer aftrekbaar: wat is wel mogelijk?

Om de crisis op de huizenmarkt een zetje in de goede richting te geven, besloot de overheid het in 2012 mogelijk te maken de rente over restschulden fiscaal af te trekken. Werd uw huis verkocht voor minder dan de waarde van de hypotheek die u op dat moment had? Dan kon u de restschuld eenvoudig met een nieuwe hypotheek meefinancieren en de rente fiscaal aftrekken. Vanaf 1 januari 2018 is de rente van uw restschuld echter niet meer aftrekbaar: wat is dan wel mogelijk?

Direct actie ondernemen

Wanneer u nu al het voornemen heeft te gaan verhuizen en verwacht met een restschuld te blijven zitten wanneer u uw woning verkoopt, kan het aantrekkelijk zijn te proberen nog voor 1 januari 2018 een nieuwe woning te kopen. Financiert u uw restschuld nog dit jaar mee met een nieuwe hypotheek, dan blijft de rente voor u maximaal 15 jaar aftrekbaar bij de belasting.

Omdat de hypotheekrente op dit moment zo laag is, kunt u maandelijks een stuk goedkoper uit zijn door nu te verhuizen. Daardoor is het ondanks uw restschuld vaak toch mogelijk om te verhuizen, want uw maandlasten zullen bij dezelfde hypotheek een stuk lager zijn. Restschuldfinanciering blijft in 2017 dus een zeer goede optie wanneer uw huis ‘onder water’ staat. Vanaf 2018 kunt u bovendien nog maar maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Alle bijkomende kosten, overdrachtsbelasting (2%) bijvoorbeeld, zult u uit eigen middelen moeten betalen. U kunt dus een stuk minder lenen.

Andere optie: lening afsluiten

Vindt u het meefinancieren van uw restschuld een stuk onaantrekkelijker geworden door bovenstaande nieuwe regelgeving? Dan kunt u er ook voor kiezen om een lening af te sluiten om de restschuld af te betalen, wanneer u niet genoeg spaargeld heeft. De looptijd van een lening is over het algemeen een stuk korter dan de looptijd van een hypotheek en bij het afsluiten van een lening hoeft u geen kosten als notariskosten en taxatiekosten te betalen.

Restschuld afkopen of kwijtschelden restschuld

U kunt ook eens kijken of uw restschuld afkopen een mogelijkheid is. U lost dan een aanzienlijk lager bedrag af tegen finale kwijting. En wanneer u een woning heeft gekocht met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), heeft u onder bepaalde voorwaarden recht op kwijtschelding van uw restschuld. U leest meer over beide mogelijkheden in dit artikel .

Meer informatie en advies

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden voor uw restschuld bij de Hypotheekadviseur. Wij kijken graag samen met u naar uw persoonlijke en financiële situatie en naar uw wensen en geven u graag persoonlijk advies op maat. Maak direct een afspraak met uw lokale Hypotheekadviseur.

Vrijblijvend een Afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1837 beoordelingen

Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1837 beoordelingen