keyboard_arrow_up

Wet Hillen vanaf 2019 afgeschaft: wat zijn de gevolgen voor u?

In 2005 werd de Wet Hillen geïntroduceerd om de aflossing van hypotheken te stimuleren. Deze wet zorgde ervoor dat de bijtelling van het eigenwoningforfait nooit meer kon zijn dan de aftrekbare hypotheekrente en de overige aftrekbare kosten. Over de eigen woning was geen belasting verschuldigd op het moment dat de hypotheekrente lager was dan het eigenwoningforfait. Wie zijn hele hypotheek afgelost had, betaalde geen eigenwoningforfait meer.

Eind 2017 werd echter aangekondigd dat de Wet Hillen vanaf 2019 met kleine stapjes van 3,33% per jaar in 30 jaar afgebouwd gaat worden. Over 30 jaar moet u weer het volledige eigenwoningforfait betalen. De Wet Hillen wordt vanaf 2019 afgeschaft omdat tegenwoordig iedereen die een nieuwe hypotheek aanvraagt, verplicht is deze af te lossen. Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten is niet meer mogelijk. Huizenbezitters die hun hypotheek volledig hebben afgelost, raken hun belastingvoordeel kwijt. Dat klinkt tegenstrijdig, want waar het aflossen van de eigen hypotheek eerst gestimuleerd werd, wordt dat straks als het ware beboet. Heeft u een eigen woning? Dan kan dit verschillende gevolgen voor u hebben.

De gevolgen van het afschaffen van de Wet Hillen in 2019

Het eigenwoningforfait is een soort belasting op het bezitten van een huis. Het is een percentage van de WOZ-waarde van de woning, die u optelt bij uw belastbaar inkomen. Kabinet Rutte III wil het eigenwoningforfait verlagen van maximaal 0,75% naar 0,6%. Iedereen die een koophuis heeft, betaalt vanaf 2019 een bijtelling van 0,6% over de WOZ-waarde van de woning. Of uw hypotheek nu afgelost is of niet. U moet het eigenwoningforfait dus blijven betalen, maar het percentage wordt wel verlaagd.

De hypotheekrenteaftrek wordt echter ook versneld afgebouwd met 3% per jaar, tot 37% in 2023. De hypotheekrenteaftrek is een soort korting op de belasting die u betaalt. De rente die u betaalt op uw hypotheek, mag u aftrekken van uw belastbaar inkomen, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Omdat de hypotheekrenteaftrek ook wordt verlaagd, krijgt u ook minder korting op de te betalen belasting. Bovendien wordt het percentage jaarlijks vastgesteld, waardoor er geen garanties zijn dat de percentages niet alsnog veranderen.

Persoonlijk advies
Bent u benieuwd wat het afbouwen van de Wet Hillen voor uw persoonlijke situatie betekent in 2019/2020? De Hypotheekadviseur berekent het graag voor u. Tijdens een gesprek met één van onze adviseurs nemen we uw persoonlijke situatie onder de loep. We bekijken wat de Wet Hillen op dit moment voor u betekent, wat er veranderd is sinds dit jaar en hoe dat invloed heeft op de komende jaren. Neem vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken bij een vestiging bij u in de buurt.

Vrijblijvend een Afspraak maken

Na het versturen nemen we snel contact met u op om de afspraak definitief in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1948 beoordelingen

Vrijblijvend gesprek met De Hypotheekadviseur

Onderstaande gegevens hebben we nodig om contact met u op te nemen.

Na het versturen nemen we snel contact met u op om een afspraak in te plannen.

Waarom een afspraak maken?

  1. Eerste afspraak gratis en vrijblijvend
  2. Deskundig en onafhankelijk advies op maat
  3. Snel duidelijkheid over uw situatie

Onze adviseurs worden gemiddeld beoordeeld met een


9.8

Op basis van 1948 beoordelingen